سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مجله روی خط

کتاب الکترونیکی: مفهوم، مزایا و روش تهیه


با افزایش استفاده از رایانه در کتابخانه ها، اشکال سنتی خدمات کتابخانه ای به تدریج از بین می روند. تغییر اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. دلیل آن این است که انقلابی که توسط فناوری اطلاعات جدید به وجود آمده است نیز پیامدهای خاص خود را دارد. محققان اغلب اهمیت استفاده از رایانه در علوم انسانی را تشخیص می دهند. اما بسیاری از آنها ممکن است از تغییرات عمده ای که در سال های اخیر رخ داده است آگاه نباشند. در واقع، فناوری روش انجام تحقیقات را به شدت تغییر داده است. یکی از مهم‌ترین محصولات فناوری‌های اطلاعاتی جدید که کتابخانه‌های مجازی مبتنی بر آن هستند، اسناد الکترونیکی هستند - هم کتاب و هم مجلات. تعداد کتاب ها و مجلات الکترونیکی به سرعت در حال افزایش است که می توان آن را یک انقلاب الکترونیکی نامید.

امروزه ایمیل حوزه وسیعی را در بر می گیرد. نوشتن محتوای کتاب ها، مجلات و روزنامه ها در یک نقطه از جهان و انتشار همزمان آن در چند مکان دیگر رایج است (اصنافی، 1393).

کتاب الکترونیکی (E-Book) به تدریج جای خود را در بازار کتاب باز می کند. این نوع کتاب ها در بازار جهانی بسیار محبوب هستند اما با کشور ما کاملاً بیگانه هستند. انواع کتاب های الکترونیک کدامند؟ مهمترین چیزها برای آنها چیست؟ انواع آنها چیست؟ آیا آنها جایگزین کتاب های کاغذی خواهند شد؟ اصلا چطور خوانده می شود؟ در نهایت چگونه و با چه سیستمی می توان کتاب های الکترونیکی تهیه کرد؟

این مقاله سعی دارد به این سوال پاسخی مشخص بدهد.

کتاب الکترونیکی چیست؟

از اختراع کامپیوتر، ترانزیستورها و اینترنت به عنوان اپیزودهای انقلابی در تاریخ علم یاد شده است. دنیای ما به سرعت در حال تبدیل شدن به دنیای الکترونیکی و دیجیتالی است، با افزایش نفوذ رایانه ها حتی در کوچکترین کارهای روزانه. صنعت کتاب و نشر در امان نمانده است و ظهور نشر الکترونیک همانطور که در سال‌های اخیر دیده می‌شود آنها را دستخوش تغییرات اساسی کرده است (حسابی، 1392).

کتاب های الکترونیکی پدیده ای کاملاً جدید هستند و تغییرات اساسی در آموزش و سیستم های اطلاعاتی ایجاد خواهند کرد. کتاب الکترونیکی نه تنها یک نسخه الکترونیکی از مطالب نوشته شده است، بلکه می تواند علاوه بر متن، صدا، تصویر و غیره نیز داشته باشد. همچنین ممکن است به شکل فایلی باشد که می تواند روی رایانه اجرا شود، مانند فایل PDF، HTML، WORD TEXT یا فایل EXE قابل اجرا. البته توافق کلی در مورد تعریف کتاب الکترونیکی وجود ندارد، بنابراین در این قسمت نظرات مختلف در مورد تعریف کتاب الکترونیکی بررسی خواهد شد.

کتاب الکترونیکی چیست؟

بحث فزاینده ای در صنعت کتاب الکترونیکی در مورد اینکه چه چیزی یک کتاب الکترونیکی را تشکیل می دهد وجود دارد. در این زمینه، نظریه های متعددی وجود دارد (شکرخواه، 1392).

نگاه اول

افرادی که کتاب های الکترونیکی را با استفاده از دستگاه باتری دار با حجم و اندازه یک کتاب مطالعه می کنند، معتقدند که برخی از کتاب های الکترونیکی در این دستگاه خوانده می شوند و بقیه کتاب ها را نمی توان کتاب الکترونیکی نامید.

نظر گروه اول در مورد چیستی کتاب الکترونیکی: «کتاب الکترونیکی است که می توان آن را از طریق دستگاه خواننده خواند؛ دستگاهی به اندازه یک کتاب معمولی از باتری استفاده می کند و باتری آن شارژ می شود. این دستگاه 40 کار می کند. ساعت ها با حدود 20 دقیقه استفاده با هر بار شارژ، بنابراین می توانید کتاب های الکترونیکی را در حین مطالعه بخوانید." کتاب های الکترونیکی جذاب هستند زیرا در اندازه یک کتاب شومیز هستند، از نظر قابلیت حمل مشکلی ندارند و با کتاب های الکترونیکی متفاوت هستند. به اصطلاح "نت بوک"[1] و "لپ تاپ"[2] به راحتی می توان دید که حروف با جوهر چاپ شده اند.

یک دیدگاه دیگر

گروه دوم کتاب های الکترونیکی را به گونه ای دیگر تعریف می کنند. من با گروه اول مخالفم. به گفته آنها کتاب های الکترونیکی با نرم افزار خاصی خوانده می شوند نه با دستگاه. به عبارت دیگر از نظر گروه دوم کتاب های الکترونیکی با نرم افزار معنا پیدا می کنند نه سخت افزار. در این گروه دو گرایش وجود دارد: یک گرایش از نرم افزار «مایکروسافت» [3] و گرایش دوم از نرم افزار «ادوبی» [4] پشتیبانی می کند. اگرچه این دو نوع نرم افزار تفاوت های خود را دارند، اما این دو گرایش در یک چیز مشترک هستند و در این مورد کاملاً اتفاق نظر دارند: کتاب الکترونیکی واقعی به معنای کتابی است که با نرم افزار قابل خواندن است.

دیدگاه سوم

دیدگاه سوم ربطی به الفاظ و حدیث دو دیدگاه ارائه شده ندارد. دیدگاه سوم می گوید که هر چیزی را می توان خواند «مرورگر» [5] بنابراین طبق دیدگاه سوم کتاب الکترونیکی است. هر صفحه ای که حاوی اطلاعات صفر و یک باشد، صفحه کتاب الکترونیکی محسوب می شود. درباره این گروه مرورگرها زادگاه کتاب های الکترونیکی هستند.

رویکرد چهارم

نظر چهارم ربطی به اقوال و احادیث سه نظر دیگر ندارد. طبق این دیدگاه کتابی که سودی نداشته باشد الکترونیک نیست!

پیام اصلی این گروه این است که مهم ترین ویژگی کتاب های الکترونیکی باید این باشد که نمی توان آنها را برای کپی به سرقت برد. آنها می گویند: «چرا کتابی بسازیم که هر کسی بتواند بدون هیچ سودی کپی کند؟» این دیدگاه در واقع مزاحمان رایانه (هکرها) را نگران می کند [6]. اعمالی که ناقض قفل های برنامه یا نرم افزار یا سایر قفل های دیجیتالی و نقض حقوق معنوی پدیدآورندگان می باشد. از این منظر، یکی از ویژگی های کتاب های الکترونیکی باید «امنیت» باشد [7].

کتاب های الکترونیکی به روش های مختلفی تعریف می شوند.

به عنوان مثال، کتاب الکترونیکی اصطلاحی برای تک نگاری های الکترونیکی است که به صورت حرفه ای ویرایش و کدگذاری می شوند تا از کپی برداری جلوگیری شود. کتاب الکترونیک وسیله ای است که خوانندگان متون خود را بر روی آن می خوانند. نام صحیح این دستگاه “e-book reader” است.

ذخیره سازی اطلاعات کتاب در قالب دیجیتال به گونه ای که بتوان آن را روی صفحه کامپیوتر مشاهده کرد. کتاب های الکترونیکی را می توان بر روی رسانه های دیجیتالی مانند لوح فشرده (CD)، لوح فشرده دیجیتال (DVD)، وب و غیره منتشر کرد. به عنوان مثال، بسیاری از منابع مرجع، مانند دایره المعارف بریتانیکا، دیکشنری وبستر، فرهنگ لغت آکسفورد و غیره نیز به صورت چاپی بر روی سی دی یا در شبکه جهانی وب موجود هستند. بنابراین در دنیا نمی توان چنین کتاب هایی را که توسط کتابخانه های سنتی منتشر شده است یافت و از این نظر این منابع منحصر به فرد تلقی می شوند. برای مطالعه سایر کتاب های الکترونیکی باید کل متن کتاب را به رایانه شخصی خود منتقل کنید یا آن را صفحه به صفحه یا فصل به فصل بخوانید.

سادگی پیاده سازی، سادگی جستجوی متن، چیدمان خوب، یکنواختی محتوا، امکان تحویل یا فروش آسان و سریع، امکان افزودن ویژگی های چند رسانه ای و غیره. روشاد با دیگر رسانه های این چنینی متفاوت است.

بسیاری از سازمان ها اهمیت این رسانه را درک کرده و از این پدیده جدید حمایت و گسترش می دهند. قصد آنها توسعه هر چه بیشتر نشر الکترونیک و قدردانی از این پدیده است. به عنوان مثال، نمایشگاه کتاب فرانکفورت هفت جایزه سالانه برای کتاب های الکترونیکی منتخب دارد، از جمله جایزه ویژه 100 دلاری اکنون می توانید وب سایت های زیادی را بیابید که از نویسندگان دیجیتال استقبال می کنند. اخیراً انتشارات تجاری تایم وارنر از وجود وب سایت www.ipublish.com خبر داده است که مسئولان آن نویسندگانی را که قصد دارند کتاب های خود را به صورت الکترونیکی منتشر کنند، جذب و حمایت می کنند.